Het historische centrum van de stad Berat is UNESCO werelderfgoed. Ze wordt ook wel de stad van de 1000 vensters genoemd. Samenvattend kan men zeggen dat je niet in Albanië bent geweest als je niet in Berat bent geweest.

Om Berat goed te leren kennen, is een dag het minumum. Een (zeer steile) beklimming vanuit het centrum beneden aan de rivier leidt naar het kasteel. Binnen de omwalling kan men rustig rondwandelen door het middeleeuwse dorp en vanop de nuren heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving.

Berat, strategisch gelegen tussen de oude regio's Illyria en Epirus, was het toneel van vele veldslagen. Onder de verschillende bezetters veranderde de stad telkens van naam. De Grieken noenden ze Antipatreia, de Byzantijnen Pulcheriopolis, de Slaven Beligrad (witte stad) waaruit uiteindelijk de naam Berat afgeleid is. Een Ottomaanse brug uit 1780 verbindt de christelijke wijk Goritsa (Oudslavisch voor "klein dorp") op de westelijke oever met de moslimwijk op de oostelijke oever. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd aan het einde van de 19e eeuw was Berat het centrum van de Albanese nationalistische beweging. Het was in Berat, in 1944, dat de communistisch gecontroleerde Antifascistische Nationale Bevrijdingsraad zichzelf uitriep tot de voorlopige regering van het land.

Ik beperk mij hier tot wat absoluut niet mag gemist worden tijdens een verblijf in Berat met een paar suggesties die misschien niet in de gidsen zijn vermeld, maar voor wandelaars een aangenaam intermezzo zullen zijn tussen de culturele bezigheden in.

Nog een interessant weetje: vele van de middeleeuwse en Ottomaanse gebouwen zijn gebouwd met stenen uit de antieke stad Apollonia, 60km van Berat, aan de kust.